woensdag 9 maart 2011

recept: quiche met ham, witloof en cheddar

Quiche met witloof, ham en cheddar
(origineel recept Jeroen Meus - Dagelijkse kost





Ingrediënten:


·         1 vel kruimeldeeg
·         2 volledige eieren
·         2 dooiers
·         2 dl room
·         100 g cheddar (blok)
·         6 stronkjes witloof
·         200 g ham (in dikke plakken)
·         Nootmuskaat - peper - zout
·         Een klontje boter


Tupperware-artikelen:
·         Snijplank
·         Groentemes en keukenmes
·         MultiFlex princess
·         QuickChef
·         Microplus schenkkan 1L
·         Kruidenmolen plus
·         Pak ‘n’ schaar
·         Speedychef
·         Schuimspaan
·         Kaasmolen plus





Werkwijze:



1)     Verwarm de oven alvast voor op 180°C. Spoel de MultiFlex om met koud water, de druppeltjes mogen er nog aanblijven hangen.
2)    Rol het kruimeldeeg uit en bedek er de MultiFlex princess mee, verwijder overhangende stukjes deeg met de Pak ‘n’ schaar. LET OP: dat je niet in de MultiFlex knipt!
3)    Laat de quichebodem 15 minuten voorbakken in de voorverwarmde oven. Hou de oven nadien op temperatuur.
4)    Snijd de stronkjes witloof overlangs op de snijplank en verwijder met het groentemes de harde kern van elk stukje witloof. 
5)    Snipper het witloof in fijne stukjes met de QuickChef.
6)    Plaats de versnipperde stukjes witloof in de Microplus schenkkan, kruid de witloof met wat nootmuskaat, een snuifje zout en wat peper van de kruidenmolen.
7)     Plaats de Microplus schenkkan met deksel in de microgolfoven gedurende 10 min op 750 watt.
8)    Verwijder het vetrandje van de ham en snijd het vlees vervolgens in kleine blokjes met het keukenmes op de snijplank. Je kan de ham ook fijnhakken in de QuickChef.
9)    Neem de SpeedyChef en klop er de hele eieren én de extra eidooiers in los, samen met de room. Kruid het mengsel met een snuifje zout en wat peper.
10)  Neem er de voorgebakken quichebodem bij. Schep er eerst het witloof in met de  schuimspaan. Zorg ervoor dat er niet teveel water meekomt op de quichebodem. Verdeel dit egaal over het hele oppervlak.  

11)   Strooi de blokjes ham over het witloof.
12)  Rasp de cheddar met de kaasmolen en verdeel het egaal over de quiche. 
13)  Giet tenslotte het mengsel van ei en room erbij. Verdeel dit mooi over het hele oppervlak van de quiche.
14)  Plaats de quiche in de warme oven en bak ze 30 minuten lang op 180°C.

Tip:
     I.        Leg een vel bakpapier onder het deeg, zodat je de quiche straks zonder problemen uit de vorm kan halen.
   II.        Serveer de ham-witloofquiche warm of koud.
III.        Lust je geen witloof? Gebruik dan gerust prei in de plaats.


Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten